Traseul porneste din Oradea pe drumul principal E79 spre Sambata. Se trece prin Baile Felix unde se poate face un popas si se poate vizita Lacul cu nuferi si Biserica de lemn care este monument istoric,cu o vechime de peste 230 de ani.

IMG-20180605-WA0038

Ne continuam traseul pe drumul principal, pana la Bratesti, unde putem vizita Biserica de lemn si acesta este monument istoric de tip B, datand din anul 1740 conform CIMEC .

bratesti
Pe urma ajungem in Rabagani unde facem stanga spre Pomezeu, unde putem vizita ruinele cetatii Kornis. De acolo ne indreptam spre  Remetea  unde avem posiblitatea de a vizita stejarul din Remetea, avand un statut de monument al naturii. Din Remetea ne indreptam spre Meziad, iar aproximativ la 3 Km se poate vizita pestera cu acelasi nume. Calea spre Peștera  Meziad este un drum forestier.

Meziad-turism-IMG_9791

Dupa acest mic popas ne indreptam spre localitatea Rosia, unde avem ca obiectiv turistic Moara cu apa. Deasemenea in acesta zona se poate vizita Pestera cu Cristale din mina Farcu, care este amenajata pentru turisti.

Farcu IMG_2342

La intoarcere, din localitatea Rosia, putem face un popas la Lacul Vida, care se afla in apropierea localitatii Luncasprie, dupa care ne indreptam spre Oradea.

lacul vida

Statiunea Baile Felix este cea mai mare statiune balneara din Romania. Este situata la 8 km de Oradea, judetul Bihor fiind asezata in vecinatatea unei paduri de fagi si stejari.
Statiunea este renumita pentru apa termala si efectele benefice pe care apa termala o are asupra sanatatii dar si pentru nufarul termal.In statiune se pot vizita: Biserica de lemn ridicata in anul 1785, lacurile termale in care se gasesc celebrii nuferi, broaste testoase si pesti exotici.

Biserica de lemn din Brătești, originară din satul bihorean Sitani, a fost vândută locuitorilor din Brătești, fiind supusă ulterior mai multor intervenții. Dintre acestea cea mai gravă a vizat modificarea învelitorii și a șarpantei. În anul 2009, la cererea Parohiei Ortodoxe Brătești, arhitectul orădean Cristian Pușcaș execută proiectul de restaurare a lăcașului de cult, în urma căruia se aduc schimbări la nivelui șarpantei și învelitorii, modificându-se forma și materialele acestora. Prin procesul de restaurare s-a revenit la imaginea inițială a lăcașului de cult.

Cetatea Kornis aflata in localitatea Pomezeu (jud. Bihor). La marginea comunei Pomezeu se afla ruinele unei cetati feudale (Kornis) atestata documentar prima data in anul 1594 (sub numele de Popmezo,important centru domenial ,de care aparţineau 15 sate(1633) proprietar fiind  Sigismund Kornis de Rusca,generalul principelui Transilvaniei Gheorghe Rakcoczi I. Cetatea a fost cucerita de otomani la 1659.

Stejarul secular din Remetea. Face parte din specia stejar pedunculat (Quercus robur) are un statut de monument al naturii, fiind protejat prin lege. Este una dintre cele mai mari specii de stejar din România, care creşte activ timp de 200 de ani, având o longevitate care atinge frecvent vârsta de 500-600 ani. În judeţul Bihor poate fi întâlnit până la altitudinea de 900 m.
Acest stejar are un diametru de 170 cm, 25 m înălţime şi vârsta aproximativă de 400 ani. Este ultimul arbore dintr-o veche şi întinsă pădure de stejar ce făcea legătura în trecut între satele Remetea şi Meziad şi a devenit o adevărată emblemă a comunei Remetea. Îl puteți admira pe drumul auto de acces spre peștera Meziad,dinspre Remetea.

Peştera Meziad, unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute obiective turistice de pe teritoriul României, a fost descrisă pentru prima dată de cunoscutul geograf austriac Adolf SCHMIDL (1863) şi a fost explorată aproape complet de către Gyula CZÁRÁN la începutul secolului XX.
Fauna cavernicolă (lilieci, fluturi, păianjeni, crustacee, gândaci) adăpostită aici şi care conferă unicitate peşterii a fost studiată pentru prima dată de BOKOR (1921), JEANNEL şi RACOVITZA (1929).
De atunci, peştera a fost şi este studiată de oameni de ştiinţă din domenii diverse, a fost şi este explorată de speologi şi vizitată de cei care ajung pe meleagurile bihorene, în comuna Remetea.

Program de vizitare:

Perioada 1 Iunie-30 Septembrie între orele 10.00-18.00 (ultima intrare la ora 17.00).
Perioada 1 Martie-31 Mai între orele 10:00 şi 17:00 (ultima intrare la ora 16.00).
Notă: Intrările au loc din oră in oră, astfel: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00.

Perioada 1 Octombrie – 28 Martie – vizita se va putea realiza doar cu programare prealabilă, la unul din numerele de telefon:. 0742/115303, 0744426272

Peștera cu Cristale din Mina Farcu-Roșia a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.

Program de vizitare:

Perioada 1 Iunie-30 Septembrie între orele 10.00-18.00 (ultima intrare la ora 17.00).
Perioada 1 Martie-31 Mai între orele 10:00 şi 17:00 (ultima intrare la ora 16.00).
Notă: Intrările au loc din oră in oră, astfel: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00.

Perioada 1 Octombrie – 28 Martie – vizita se va putea realiza doar cu programare prealabilă, la unul din numerele de telefon:. 0742/115303, 0744426272

      Moara cu apă din localitatea Roșia, județul Bihor, a fost ridicată la sfârșitul  secolului XIX, fiind construită din lemn, în tehnica „sosilor”, însă nu cu bârne, ci cu scândură. Aceasta este formată din doua încăperi cu nivele diferite: o încăpere mai joasa, care permite accesul la zona de morărit și care adăpostește mecanismul de măcinat, format dintr-o pereche de pietre și site și camera morarului, care este mai ridicata și adăpostește lucrurile personale și un mobilier auster. Moara cu apa din Rosia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Provincia Crișana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratați dacă va aflați în apropiere acestei localități.

       Lacul Vida se află în apropierea localității Luncasprie. Este un lac de acumulare care s-a dezvoltat pe confluența dintre Vida și afluentul ei de stânga Toplița. Lacul de acumulare are un volum de 0,4 milioane m3 și o suprafață de 6 ha. O curiozitate turistică a acestui lac o reprezintă pâlnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul când sunt precipitații abundente în zonă.

Sursa:
http://www.pomezeu.ro/
https://ro.wikipedia.org
http://www.pestera-meziad.ro, foto: Andrei Posmosanu
https://provinciacrisana.wordpress.com